Veel gestelde vragen gastouders

Welke documenten heb ik nodig om gastouder te worden?

Als je gastouder wilt worden dan dien je in het bezit te zijn van een gastouderdiploma of gelijkwaardig diploma. Je dient in het bezit te zijn van een verklaring omtrent gedrag van niet ouder dan  2 maanden.  Daarnaast zal je worden gevraagd naar een diploma EHBO en geldig legitimatie bewijs.

Hoelang duurt een opleiding tot gastouder en wie betaalt deze voor mij?

Er zijn meerdere mogelijkheden indien je een diploma als gastouder wilt halen.  Afhankelijk van je keuze dien je rekening te houden met een opleidingsduur van maximaal 8 weken.  De opleidingskosten dien je zelf te betalen. Wij kunnen je als gastouderbureau wel helpen in je opleidingskeuze.

Hoe vraag ik een VOG (verklaring omtrent gedrag) aan en worden deze kosten vergoed?

Wil je een verklaring omtrent gedrag aanvragen dan verzorgen wij voor je het aanvraagformulier. Deze dien je dan zelf bij je gemeente in te dienen. De kosten voor de aanvraag van het VOG worden niet door het gastouderbureau vergoed.

Ik heb een EHBO certificaat van 1 jaar geleden, is deze nog geldig?

Tegenwoordig zijn de meeste EHBO certificaten 2 jaar geldig. Voor elk certificaat voeren wij een geldigheidsdatum in. Voor het aflopen van de geldigheidsdatum dient de gastouder een opfriscursus te volgen. 

Kan ik bij meerdere gastouderbureaus staan ingeschreven?

Ja, je kunt jezelf bij meerdere gastouderbureaus aanmelden. Het is dan ook goed mogelijk dat de oppas voor verschillende vraagouders via meer dan 1 gastouderbureau verloopt.

Wat kost het om mij als gastouder bij GOB de Kleine Kroon in te schrijven?

Het inschrijven als gastouder (en vraagouder) kost u niets. U kunt ten alle tijden contact met ons opnemen om uw vragen omtrent het gastouderschap te stellen. Wij helpen u graag verder.

Welke verzekering heb ik nodig als gastouder?

Als gastouder dien je in het bezit te zijn van een aansprakelijkheidsverzekering particulieren (AVP). Maar indien je als zelfstandig ondernemer je werkzaamheden als gastouder verricht dan is een AVP niet toereikend maar dien je in het bezit te zijn van een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven. Als gastouderbureau heeft de Kleine Kroon een collectieve aansprakelijkheidsverzekering voor gastouders afgesloten. Neem contact met ons op om te bepalen of het afsluiten van een verzekering voor jou nog van toepassing is.

Moet ik als gastouder loonbelasting en premies volks,- & werknemersverzekeringen afdragen.

Het werk als gastouder kun je doen als zelfstandig ondernemer of in loondienst via de regeling personeel aan huis of tot slot via de regeling dienstverlening aan huis. Alleen wanneer je in loondienst werkt zullen loonbelasting en premies volks, werknemersverzekeringen op je salaris worden ingehouden. In alle overige gevallen dien je dit zelf aan te geven bij je aangifte inkomsten belasting

Ik heb geen LKRP nummer wie vraagt deze aan voor mij?

Als gastouderbureau vragen wij het LKRP voor je aan. Samen met alle noodzakelijk aan te leveren bescheiden dienen wij voor jou de aanvraag in bij de gemeente. De beslissingstermijn kan tot 10 weken duren. Wij zullen geregeld met de gemeente en GG&GD contact opnemen om de status van de aanvraag te volgen.

Wie betaalt mijn salaris?

Het gastouderbureau betaalt elke maand uw salaris uit die wij in ontvangst hebben gekregen van uw vraagouder. Maandelijks zullen de gewerkte uren geaccordeerd worden door de vraagouder. Indien akkoord dan verstuurd GOB de Kleine Kroon een factuur voor de gemaakte uren en het afgesproken tarief. Nadat wij deze rekening betaald hebben gekregen zullen wij tot uitkeren van het (gastouder)salaris overgaan. 

Heeft een gastouder recht op vakantiegeld en uitbetaling bij ziekte?

De gastouder heeft recht op een minimum loon, 8% vakantietoeslag, doorbetaalde vakantiedagen, 6 weken loonbetaling bij ziekte en verlof volgens de wet arbeid en zorg, in geval van dienstverlening aan huis-regeling of loondienst. Bij zelfstandig ondernemerschap heeft u hier echter geen recht op.

Wat verdient een gastouder?

Het gemiddeld uurtarief van en Nanny bedraagt tussen de  € 13,- en € 18,- per uur. Een gastouder die gastouderopvang aanbiedt in haar eigen woning verdient gemiddeld tussen de € 5,50 en € 8 per uur per kind. Het jaarinkomen van een zelfstandige gastouder kan gemiddeld € 40.000 bedragen.